Jak za hranice se zvířaty v roce 2013

27.05.2013 18:36

I v letošním roce platí, že pes, kočka, či fretka musí mít pas, kde je absolutně nutné potvrzení o platném očkování proti vzteklině /vydá a potvrdí schválený soukromý veterinární lékař/. Je-li to štěně,kotě, mladá fretka, musí mít první očkování proti vzteklině, jakmile dosáhne stáří 3 měsíců. Od poloviny roku 2011 platí po EU země označení zvířete ne tetováním, ale čipem. Pro "cestovně starší "zvířata platí, že pokud byla tetována před 3.červnem 2011 a tetovací číslo je stále jasně čitelné, mohou se pohybovat ještě bez čipu. Avšak pozor!! některé evropské země ( Velká Británie, Irsko, Malta, Chorvatsko) uznávají jen identifikaci čipem.

Novinka z loňského roku -  Velká Británie, Irsko, Malta a Švédsko již nepožadují potvrzení z EU schválené laboratoře o účinnosti vakcinace proti vzteklině. 

Pro pohyb v EU již není nutné ošetřit zvířata před cestou proti klíšťatům (jinak samozřejmě vřele doporučujeme).

Ošetření před vstupem na své území prostředkem proti echinokokóze s účinnou látkou praziquantel/Cestal,Drontal, Milbemax, Profender, Optivermin,Caniverm/ požaduje pouze u psů Velká Británie, Irsko, Malta a Finsko. Toto ošetření musí být provedeno v rozmezí 120 až 24 hodin před vstupem.