zimní období

07.12.2013 13:57

 

Zimní období je nejlepší dobou na očkování proti Lymské borrelióze

Nejprve můžeme stručně vysvětlit, o jaké onemocnění se jedná. Původcem onemocnění je spirocheta Borrelia burgdorferi a je přenášena krev sajícími členovci. Hlavním přenašečem je však klíště čeledi Ixodidae. Rezervoárem onemocnění mohou být různé druhy volně žijících obratlovců, z domácích zvířat je to pes, kočka, skot, ovce a koně. Borrelioza se u psa projevuje akutní artritidou, psi přicházejí s náhlým kulháním a výraznou bolestivostí jedné nebo více končetin. Doprovodné příznaky mohou být horečka, apatie, nechutenství, zvětšené mízní uzliny. Inkubační doba je 2 až 6 měsíců. To už je někdy problém pro majitele si vzpomenout, zda nějaké klíště zaznamenal.

Borrelióza  se někdy poměrně obtížně diagnostikuje, záleží na tom, v které fázi onemocnění se testování provádí.V době akutních klinických příznaků se výrazně zvyšuje titr protilátek a je výhodnější provést dva odběry v časovém rozestupu. Terapie se provádí dlouhodobým podáváním antibiotik.

Samozřejmě než léčba, je lepší prevence.Jsou dva způsoby. Prvním je používání vnějších antiparazitik, a to ve formě obojku, spreje nebo spot-onu. Druhým je aplikace vakcíny proti Borrelióze. Pokud majitel přijde poprvé, vakcinuje se dvakrát v rozmezí 3 týdnů a pak stačí jednoroční revakcinace. Pokud se rozhodnete pro vakcinaci, je toto období / listopad až březen / opravdu nejlepší.